Kutatások probiotikumokkal – Publikációk szaklapokban

Egészséges emésztés és a bélrendszer egészsége

A probiotikumokat úgy definiálhatnánk, mint nem patogén mikroorganizmusok, melyek elfogyasztva pozitív hatást gyakorolnak az egészségre vagy az ember fizikai állapotára. Ezek magukban foglalnak gombákat és baktériumokat, elsősorban tejsav baktériumot.

A probiotikumok használatát az emésztés javítására régóta javasolják. Viszonylag nagy mennyiségű irodalmi adat áll rendelkezésünkre, melyek támogatják a probiotikumok használatát a bélrendszer egészségének javításához, az emésztési zavarok  – pl. antibiotikum szedése következtében kialakuló hasmenés, gastroenteritis és laktóz intolerancia megelőzéséhez és kezeléséhez.

A lactobacillusok valamennyi életkorban fontos elemei az egészséges bélflórának. Az L. acidophilus kapcsán klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy jelentősen csökkenti a haspuffadást a krónikus székrekedésben szenvedő betegeknél, emellett normalizálja a széklet állagát és gyakoriságát (Wojoik 1996.) Egy 30 betegen végzett vizsgálat (Kocian 1994.) során az L. acidophilus csökkentette az emésztési zavarokat, mint a hasi fájdalom, haspuffadás, fokozott gázképződés.

Immunitás

A Lactobacillus és Bifidobaktérium természetes alkotóelemei az egészséges emberi bélflórának és gyakran használják őket különböző élelmiszerek erjesztéséhez. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a lactobacillus és/vagy bifidobaktérium fogyasztása egy sor pozitív hatást fejt ki az egészségre, így például javítja az immunrendszer működését és a szervezet ellenálló-képességét fertőző betegségekkel szemben. Feltehetően az immunstimuláció áll a tejsavbaktérium (LAB) fertőzés elleni hatásának hátterében.

In vitro kísérletekben kimutatták, hogy a B-longul flóra (a bifidobaktérium kifejlett változata) pro- TNF-y, IL-6, and IL- 12 szekrécióját váltotta ki, ezek a természetes és szerzett immunitás indexei.

In vivo vizsgálatok azt mutatják, hogy az L. rhamnosus és az L. acidophilus lenyelésével a természetes és szerzett immunitás több indexe is fokozható (PBL és makrofágok fagocitás aktivitása, NK-sejt aktivitás, IFN-y termelődés, antitest válasz az orálisan és szisztémásan beadott antigénekre) egészséges egerekben.

Tehát, az L. rhamnosus és L. acidophilus fogyasztása előnyös lehet az immunműködés optimalizálásában/erősítésében egészséges, alul- vagy túlműködő immunrendszerrel rendelkező embereknél is. Kimutatták, hogy ezeknek a baktériumoknak a fogyasztása egészséges embereknél az immunfunkciók széles skáláját erősítheti.

Egy humán vizsgálatban (Sheih et 2001.) kimutatták, hogy az L. rhamnosus hatékony lehet a keringő leukociták stimulálásában, azaz ennek a törzsnek a fogyasztása fontos szerepet játszhat a szisztémás immunválasz erősítésében felnőtteknél, erősítheti az immun effektor választ a bélszöveteknél. Azok az immunválaszok, melyeket fokoztak az L. rhamnosus fogyasztásával, a PMN sejtek fagocitás aktivitása révén fontos antimikrobiális védekező mechanizmust alkotnak, míg az NK sejtölő aktivitásáról úgy vélik, fontos a vírusfertőzött sejtek szabályozásához.

Egy másik vizsgálatban (de Vrese 2005.) 122 emberen mutatták ki, hogy a LAB fogyasztása növelte a citotoxikus szupresszor T- sejtek (CD8+) és a segítő T-sejtek (CD4+) hatékonyságát. A tanulmányban azt a következtetést vonták le, hogy a probiotikumos baktériumok legalább 3 hónapon át történő fogyasztása jelentősen, majdnem 2 nappal lerövidíti a megfázás időtartamát és csökkenti a tünetek súlyosságát.

A Bioglan Biotic Balance egyaránt tartalmazza az L-rhamnosus, L-acidophilus és B-longum törzseket is.

Felfúvódás, puffadás, székrekedés

Az emésztőrendszer problémái, beleértve a betegségeket, mint az IBS vagy a fertőzések különböző tüneteket okozhatnak, például túlzott puffadást, felfúvódást, székrekedést, hasmenést és hasi fájdalmat.

Az egyik vizsgálatban az L-acidophilus enyhítette és csökkentette a dyspepsia következtében fellépő felszívódási zavart, puffadást, felfúvódást (Kocian 1994.). Egy másik vizsgálatban (Wojoik 1996.) az L-acidophilus hatékonyan normalizálta a széklet gyakoriságát és állagát a krónikus székrekedésben szenvedő betegeknél.

A probiotikumok hatékonyságot mutattak ezen tünetek kapcsán számos különböző hatásmechanizmuson keresztül, beleértve az immunműködést, a bélműködést és a bélben kialakult környezetet. A probiotikumok elnyomhatják az enyhébb gyulladásokat, melyek az IBS-hez kapcsolódva alakulnak ki, vagy helyreállíthatják a normális helyi immunműködést.

A lactobacillus és bifidobacillus alfajai képesek dekonjugálni és felszívni az epesavakat, jelentősen csökkentve a bél nyálkahártya mucin és a folyadék kiválasztását, melyek hasmenést vagy hasmenéssel járó IBS-t okozhatnak. Terápiás kísérletekben kimutatták a bifidobaktérium és a lactobacillus fajok előnyeit hasi fájdalom, puffadás, felfúvódás ellen.

Az IBS-es betegeknél előforduló lassú vastagbél tranzitot probiotikumokkal a bélműködés jelentős megváltoztatása nélkül kezelték.

Az egyik vizsgálatban (Benes et al) 38 IBS-es beteget kezeltek L-acidophilus-szal és L-rhamnosus-szal. Nagy részük a széklet gyakoriságának csökkenéséről és állagának javulásáról számolt be. Szintén jelentős javulás állt be a hasi nyomásérzet és fájdalom kapcsán a kezelések alatt. Az emésztési zavarok és a bélpanaszok is javulást mutattak. A felfúvódás és a gáztermelődés is csökkent az IBS-es betegek nagy részénél, mikor a probiotikus étrend-kiegészítőket kapták.

A probiotikumokról azt is kimutatták, hogy hasznosak lehetnek hasmenés kezelésében, beleértve a fertőzéses eredetű hasmenést is. A probiotikumok működnek csecsemőknél is rotavírus okozta hasmenés esetén. Gyerekeknél és felnőtteknél a klinikai tanulmányok egyformán kimutatták a probiotikumok gastroenteritis elleni hatékonyságát.

Egy 113 akut gastorenteritis-ben szenvedő gyerek részvételével végzett kettős vak placebo kontrollált tanulmányban (Tlaskal et al 2005.) 38 gyereket L-rhamnosus-szal és L-acidophilus-szal (2 milliárd CFU kapszulánként), placeboval és Hylac-kal kezeltek. Az L-rhamnosus-szal és L-acidophilus-szal kezelt csoport jelentős javulás mutatott fertőzés okozta hasmenés kapcsán.

Egy másik kettős vak tanulmányban (Tlaskal et al 1995.) 75 bélrendszeri betegségben szenvedő gyereket vizsgáltak. Kimutatták, hogy az L-acidophilus-szal kezelt gyerekek gyorsabban gyógyultak fel a hasmenésből és csökkentek egyéb tüneteik is, mint a puffadás vagy a hasi fájdalom.

A Saccharomyces boulardii metaanalízise a négy randomizált vizsgálat adataival összevetve azt mutatta, hogy az S. boulardii jelentősen csökkentette a hasmenés időtartamát a kontroll csoporthoz képest. A Saccharomyces boulardii nagyban csökkentette a hasmenés kockázatát a 3., 6. és 7. napon. Szintén csökkent a 7 napnál tovább tartó hasmenés kockázata az S. boulardii-val kezelt csoportban a kontroll csoporthoz képest.

A Bioglan Biotic Balane 5,8 milliárd CFU L-rhamnosus-t, L-acidophilus-t és Saccharomyces boulardii-t tartalmaz kapszulánként.probiotikumok11

Hasmenés (Utazók hasmenése/Antibiotikumhoz kapcsolódó hasmenés)

A hasmenés vagy az utazók hasmenése nagyon gyakori az utazók körében. Minden évben 12 millió ilyen esetről érkezik jelentés. Az utazók hasmenése fekáliával szennyezett étel, víz vagy más folyadék bevitelével alakul ki.

12 vizsgálat metaanalízise során úgy találták, hogy a probiotikumok biztonságosak és hatékonyak az utazók hasmenésének megelőzésében. Az összevont kockázati becslés szerint az utazók hasmenése 85%-ban megelőzhető probiotikumokkal. A legfőbb előnye a probiotikumoknak ezen típusú betegség esetén, hogy alkalmazkodik a bélflóra utazás közben bekövetkező változásaihoz, terápiásan aktívak, de nem zavarják meg a normál mikroflóra helyreállását.

Számos probiotikum (Saccharmyces boulradii és a Lactobacillus acidophilus és Bifidobacetrium bifidum keveréke) rendelkezik nagyfokú hatékonysággal. A 12 vizsgálat egyikében sem jelentettek komoly mellékhatásokat.

Placebo kontrollált, kettős vak kísérletekben különböző dózisú (250 mg és 1000 mg) Saccharomyes boulardiit adtak betegségmegelőzőként 3000 osztrák utazónak, akik távoli vidékekre készültek. A hasmenés előfordulásának jelentős csökkenését tapasztalták.

Az antibiotikumok okozta hasmenés akut gyulladása a bélnyálkahártyának, melyet a széles spektrumú antibiotikumok váltanak ki. A leggyakrabban Clostridium difficile baktériumhoz kapcsolódik.

Az antibiotikum szedése miatt kialakuló hasmenés megelőzésére tett intézkedések, mint a probiotikumok – élő mikrobiális élelmiszer összetevők – fogyasztása, előnyös egészségünk szempontjából. Jól ismert probiotikumok a lactobacillus, a bifidobaktérium és az Sacchorornyces boulardii gomba. Antibiotikumok okozta hasmenés ellen a probiotikumok ajánlása azon a feltételezésen alapszik, hogy az antibiotikum okozta hasmenés patogenezisében a fő tényező a normál bélflóra zavara.

Vizsgálatok megállapították az S. boulardii hatékonyságát az antibiotikum okozta hasmenés megelőzésében mind felnőtteknél, mind gyerekeknél.

A Bioglan Biotic Balance 2,8 milliárd CFU Saccharomyces boulardiit és 5 milliárd CFU Lactobacillus acidophilus-t tartalmaz kapszulánként.

Laktóz intolerancia

A laktóz megemésztésének képtelensége gyakori probléma felnőtteknél és azoknál, akik akut vagy krónikus bélhurutban szenvednek vagy bélrezekción estek át. A laktóz intolerancia mérséklése volt az egyik legelső hatása a probiotikumoknak, amit a klinikai gyakorlatban észrevettek.

A tej helyettesítése joghurttal vagy erjesztett tejtermékekkel jobb emésztést eredményez és/vagy mérsékli a hasmenést, valamint az intolerancia más tüneteit a laktóz érzékenyeknél, hasmenéses gyerekeknél és azoknál, akiknél rövidbél szindróma áll fenn.

Az egyik vizsgálatban (Kocian 1994.) 2 héten át napi 2 milliárd tejsavbaktérium beadása után a laktóz intolerancia 19 laktóz érzékeny embernél mérséklődött. A tejsavbaktérium kedvező hatása valószínűleg a sejtjeiben található béta-galaktozidáz tartalomnak köszönhető, ami lebontja a laktózt egyszerű és könnyen felszívódó glükózra és galaktózra.

A Bioglan Biotic Balance 5,8 milliárd CFU Lactobacillus acidophilus-t tartalmaz kapszulánként.

Antibiotikum rezisztencia

Nagyon fontos ismerni a probiotikum törzsek antibiotikum rezisztenciáját , ha párhuzamosan alkalmazzuk őket. Az ebben a termékben található specifikus törzseket a gyártó tesztelte. Más független vizsgálatokat is végeztek, hogy teszteljék az antibiotikum rezisztenciájukat ezeknek a probiotikum törzseknek, pl. a D’Aimmo vizsgálatban 2007-ben.

—————————————————————————————————-

Probiotikus baktériumok – a kutatás folytatódik

Food Today – Az elmúlt 10 év során a probiotikumok európai piaca gyorsan fejlődött. Ahogy az elsődlegesen az egészséggel kapcsolatos jótékony hatásukért forgalmazott élelmiszereket körülvevő fogyasztói érdeklődés folyamatosan növekszik, mit is tudunk jelenleg a probiotikumokról?

A probiotikumok némely élelmiszerben vagy étrendkiegészítőben megtalálható, élő mikroorganizmusok, melyek kellő mennyiségben fogyasztva kedvezően hathatnak egészségünkre. Segítik fenntartani a baktériumok közötti egyensúlyt az emberi gasztrointesztinális (GI) traktusban.

A probiotikus baktériumok legelterjedtebb típusai a Lactobacillus és a Bifdobacterium törzsek, néha a Streptococcus thermophilussal keveredve. A probiotikumok leggyakrabban a különféle fermentált tejtermékekben találhatók meg. Hozzáférhetők még olyan kiegészítők formájában, mint a tabletták, kapszulák vagy kis tasakok.

Kutatások a probiotikumok jótékony egészségi hatásával kapcsolatban

Azon létező tudományos bizonyíték ellenére, hogy a probiotikumok fogyasztása kedvező hatással lehet egészségére, ez a bizonyíték csak a vizsgált, specifikus törzsre vonatkozik, és nem általános állítás minden probiotikumra. Következésképpen, az utóbbi években a tudományos kutatás fokozottan a specifikus probiotikum-törzsek bizonyos betegségek elleni védelmi, vagy gyógyító képességére koncentrált.

Néhány probiotikum lehetséges kedvező hatása az emberi egészségre:

– A GI fertőzések előfordulásának vagy súlyosságának mérséklése

– A test védekezőképességének javulása

– A bélfunkciók javulása

A probiotikus baktériumok számos módon fejthetik ki kedvező szerepüket. Némelyik antimikrobális anyagokat állíthat elő, mások a tápanyagokért vagy a bélfalon való kötődési helyekért versengenek patogén baktériumokkal, némelyik pedig szabályozza a gazda immunrendszerét. Bármi is a mechanizmus, a kedvező hatások bekövetkezésért és fennmaradásáért az élő probiotikus baktériumok rendszeres fogyasztása szükséges, mivel csak “átmeneti vendégek” az intesztinális traktusban és nem válnak a gazda mikroflórájának részévé.

PROEUHEALTH

2001-ben az Európai Unio által finanszírozott Élelmiszer, GI-traktus Funkcionalitás és Emberi Egészség Csoport PROEUHEALTH, némely probiotikus baktérium jól-létünkben játszott szerepének tudományos vizsgálatának céljával alakult meg.4 A csoport 4 évig működött és izgalmas eredményeket hozott bizonyos probiotikus törzsek jótékony egészségi hatásával kapcsolatban:

Gyulladásos Bélbetegségek (IBD)

Az olyan gyulladásos bélbetegségek, mint a Colitis Ulcerosa és a Crohn-betegség megnyomorító betegségek, az azoktól szenvedők olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a súlyos hasmenés, hányás és hasi fájdalom. Úgy vélik, az IBD-t az immunrendszer egy bizonyos a GI-traktusban lévő baktériumra adott rossz válasza okozza, gyulladást eredményezve a bélben. A PROEUHEALTH kimutatta, hogy bizonyos probiotikumok, ebben az esetben specifikus Lactococcus és Lactobacillus törzsek segíthetnek megelőzni a bélrendszer ilyen gyulladását. Jelenleg kutatások folynak Crohn-betegségben szenvedőkkel, hogy meghatározzák, mely specifikus Lactococcus törzsek használhatók az IBD megelőzésére vagy kezelésére.

Gasztritisz  (gyomorrontás) és hasmenés

A Helicobacter pyloriként ismert baktérium emberekben okozhat gasztritiszt, gyomorfekélyeket és a legrosszabb esetekben gyomorrákot, míg az Escherichia coli és a Salmonella typhimurium a fertőző hasmenés jelentős előidézői. A PROEUHEALTH vizsgálatban a Lactobacillusok specifikus törzsei egerekben csökkentették a Helicobacter pylori és a Salmonella typhimurium mennyiségét. Jelenleg további vizsgálatokat terveznek, hogy emberekben vizsgáljanak specifikus Lactobacilli törzseket, amelyek új módszerrel szolgálhatnak számunkra a gasztritisz és a hasmenés megelőzéséhez és kezeléséhez.

Egészségi állítások – tudományos bizonyíték kérdése

2007-ben hatályba lépett az (1924/2006/EC) tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állításokról szóló EU szabályozás. Az új szabályozás által bevezetett egyik kulcsfontosságú változás az volt, hogy a probiotikumok gyártóinak bármilyen egészséggel kapcsolatos állítást elő kell terjesztenie az Európai Bizottságnak (EC), ahol a kijelentéseket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományosan értékeli, és vagy elfogadja, vagy elutasítja. 2010-re a probiotikus termékeken szereplő egészséggel kapcsolatos állítások ezen a folyamaton keresztül lesznek akkreditálva, ily módon a fogyasztó megbízható tájékoztatást kap e termékek kedvező egészségi hatásairól.

Irodalomjegyzék

The British Dietetic Association, Food facts section

Howlett J (2008) Functional Foods – From Science to Health and Claims. ILSI EUROPE Concise Monograph Series.

Report of a joint FAO/WHO expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria.

PROEUHEALTH – the food, GI tract functionality and human health cluster, Consumer platform section

Regulation (EC) No 1924/2006/EC of the European Parliament and of the Council of 20th December 2006 on nutrition and health claims made on foods.