Gyakori kérdések a probiotikumokról

Mik is azok a probiotikumok?

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek létfontosságúak szervezetünk megfelelő működéséhez és az egészségünk megőrzéséhez. Nélkülözhetetlenek az emésztési funkciókhoz, jelentősen támogatják az immunrendszert, ezzel pedig növelik szervezetünk védekezőképességét. Ezen kívül a probiotikumok gátolják a bélflórán belül a káros, betegségeket okozó baktériumok és gombák szaporodását, valamint szerepet játszanak a K-és B-vitamin termelésében is.

A probiotikumok részt vesznek a szénhidrátok és egyes zsírok lebontásában, valamint növelik a tápanyagok és az ásványi anyagok felszívódását is.

Az emberi emésztőrendszerben legalább 500, különböző fajtájú bélbaktérium található. Számuk több milliárdra tehető, de akár elérheti a trilliót is. A probiotikum kifejezés egyaránt használatos a magukra a probiotikus baktériumtörzsekre, valamint az ilyen baktériumokat tartalmazó készítményekre is.

Mit takar az acidophilus bélbaktérium kifejezés?

Az acidophilus a probiotikumok egyik fajtája, mely tudományosan bizonyítottan javítja és szabályozza az emésztést a belekben. Így csökkenti vagy meg is szünteti a székrekedést, illetve gyakoribbá és könnyebbé teszi a székletürítést.

Mindemellett pedig úgy tűnik, hogy hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, fokozza az immunrendszer működését, csökkenti a magas vérnyomást, valamint javítja a tejtermékekkel szembeni toleranciát. 

A krónikus bélbetegségek, mint például a colitis vagy az irritábilis bél szindróma esetében pedig jelentősen képes csökkenteni a mindennapokat megkeserítő panaszokat.

Milyen betegségek esetén ajánlható különösen a probiotikumok használata?

A probiotikumok számos jótékony hatása az egész szervezet egészségét támogatja, de különösen hasznos az alábbi betegségek kezelése során:

  • fekélyes vastagbélgyulladás,
  • hasmenés,
  • gyomorrontás, hasfájás, hányinger, puffadás
  • irritábilis bél szindróma,
  • nekrotizáló enterokolitisz,
  • ekcéma, mely a tehéntej allergiához köthető,
  • Crohn-betegség,
  • hüvelygyulladás.

Antibiotikumos kúrák alatt és után szintén rendkívül lényeges a gyógyszerek hatására elpusztult jótékony baktériumok pótlása probiotikus készítmények alkalmazásával.

Miért baj, ha csökken a probiotikumok száma az emésztőrendszerben?

Ha csökken a bélrendszerben élő jótékony baktériumok száma, akkor könnyedén felborul a bélflóra finom egyensúlya, ami következtében emésztési-és anyagcserezavarok léphetnek fel.

Mi okozhatja a probiotikumok számának csökkenését a bélrendszerben?

A jótékony baktériumok számának csökkenését előidézheti antibiotikumos kúra, különféle fertőzések, a belek sérülése, valamint egyes betegségek is állhatnak a háttérben.

Milyen jelek utalhatnak rá, hogy valami gond lehet a bélflóránkkal?

Ha bármilyen okból megbomlik a bélflóra igen érzékeny egyensúlya, akkor egyre kevésbé lesz képes ellátni a feladatait, valamint könnyedén elszaporodhatnak a káros baktériumok is. Ennek legszembetűnőbb jelei a hasmenés, hasfájás, hányinger, az általános gyengeség és rossz közérzet, a vissza-visszatérő fertőzések, valamint a betegségek utáni elhúzódó lábadozás.

Mi történik, ha nem állítjuk helyre a bélflóra egyensúlyát?

Ha károsodik a bélflóra, akkor nagy eséllyel emésztési panaszok lépnek fel, igen gyakran puffadással kísérve. Továbbá csökkenhet a szervezet méregtelenítési képessége, minek következtében felhalmozódhatnak a toxikus anyagok a tápcsatornában.

Mindemellett B-és K-vitamin-hiány is felléphet, ugyanis ezeket a vitaminokat jórészt a bélflóra állítja elő.  Mivel az immunrendszerünk nagyságrendileg 80 százaléka a bélflórában található, így ennek károsodása miatt jelentősen csökkenhet a szervezet védekezőképessége, ami visszatérő fertőzéseket okozhat. 

Hogyan gátolják a kártékony baktériumok szaporodását a probiotikumok?

A probiotikumok a bél nyálkahártyájának belső felszínére tapadnak, ezzel pedig kiszorítják a káros baktériumokat, amelyek betegségeket okozhatnának. Így ezek a patogén baktériumok nem tudnak a továbbiakban táplálkozni és szaporodni, ezért elpusztulnak.

Hogyan pótolhatjuk a probiotikumokat?

Ha csökken a bélrendszerben fellelhető jótékony baktériumok száma, akkor okvetlenül szükséges helyreállítani az egészséges egyensúlyt. Ennek legjobb módja az, ha 2-3 hónapos probiotikumos kúrát tartunk.

Probiotikumok találhatóak többek között az élőflórás joghurtokban is, azonban korántsem olyan mennyiségben, mint a kifejezetten a jótékony baktériumok pótlására készült probiotikus készítményekben. Ráadásul ezekben nem csupán jóval nagyobb mennyiségű, hanem éppen a szükséges fajtájú probiotikumok találhatóak, amelyek a lehető legrövidebb időn belül képesek a bélflóra, s így az egész szervezet egészségének egyensúlyát visszaállítani.

Túl lehet-e adagolni a probiotikumokat?

Nem kell túladagolástól tartanunk, mivel ez teljességgel lehetetlen is volna. Ugyanis amennyiben túl sok ilyen jótékony baktériumot vinnénk be a szervezetünkbe, akkor egyszerűen kiürül a felesleges mennyiség, bármiféle panasz okozása nélkül.

Hogyan kell alkalmazni a probiotikumokat?

Lényeges, hogy a probiotikumokat kúraszerűen kell alkalmazni, életkortól függően napi egyszer vagy kétszer bevéve. Általában már egy 5-10 napos kúra elegendő szokott lenni ahhoz, hogy a károsodott bélflóra egyensúlya elkezdjen visszaállni, azonban súlyosabb bélbetegségek vagy az immunrendszer általános erősítése céljából akár több hetes, hónapos probiotikumos kezelés is szükséges lehet.

Várandós kismamák is alkalmazhatják a probiotikumokat?

Ha orvosi kezelés alatt áll, terhes, gyermeket tervez vagy szoptat, konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a probiotikumok szedését.

Milyen készítmény a Biotic Balance kapszula?

A Biotic Balance kapszulák kiváló minőségű élő baktériumokat tartalmaznak, melyek garantáltan élve érik el a bélrendszert. Minden kapszulában 20 milliárd élő baktériummal a Biotic Balance kapszulánként kiemelkedően nagy számban tartalmaz élő baktériumokat.

Mennyi az ajánlott napi adag a Biotic Balance kapszulából?

Az ajánlott adag naponta egy kapszula..

Melyek a Biotic Balance kapszula aktív hatóanyagai?

Lactobacillus acidophilus 5,8 milliárd CFU, Lactobacillus rhamnosus 5,8 milliárd CFU, Bifidobacterium longum 5,8 milliárd CFU, Saccharomyces boulardii 2,6 milliárd CFU. A probiotikumok teljes száma 20 milliárd CFU egy kapszulában.

Szedhető-e a Biotic Balance kapszula hasmenés esetén?

Igen, a kapszulát lehet szedni hasmenés esetén is.

Legfeljebb mennyi ideig szedhető a Biotic Balance kapszula?

A Bioglan Biotic Balance kapszula szedésének nincs maximálható időtartama. Szedését folyamatosan és rendszeresen lehet folytatni.

A Biotic Balance kapszulát szedhetik gyerekek is?

A kapszula gyerekek számára 12 éves kortól szedhető.

Kell-e hűteni a Biotic Balance kapszulát?

Nem, a joghurtokkal ellentétben a Biotic Balance kapszulák nem igényelnek hűtést, mivel hűtésmentes technológiával készülnek.

A Biotic Balance kapszulák gluténmentesek?

Igen, a Biotic Balance kapszulák ideálisak azok számára is, akik gluténmentes étrendet folytatnak.

Tartalmaznak a Biotic Balance kapszulák mesterséges színezéket vagy ízesítőt?

A Biotic Balance kapszulák természetes eredetű táplálékkiegészítők. Mentesek a mesterséges színezékektől, ízesítőktől és tartósítószerektől.

Van bármilyen mellékhatása a Biotic Balance kapszuláknak?

A Bioglan Biotic Balance kapszuláknak nem ismertek mellékhatásaik előírásnak megfelelő szedés mellett.